Schola Catharina

  

Schola Catharina

 


 

 

De Schola Catharina is een vrouwenschola die in 1992 opgericht werd om, ongeveer eens per maand, een Gregoriaanse mis te verzorgen in de Utrechtse Catharinakathedraal  (in afwisseling met een eveneens in 1992 opgerichte mannenschola; de latere Schola Martini).

De activiteiten breidden zich echter al snel uit. Niet alleen zingt de Schola nu ook elders de Gregoriaanse zondagsmis, zij verleent inmiddels ook haar medewerking aan concerten, bezinningsdagen, huwelijksvieringen, zingt de requiem-gezangen, de Gregoriaanse vespers en maakte radio en TV-opnames.

 

De schola werkt volgens de huidige semiologische opvattingen, dat wil zeggen: in de interpretatie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de oudste 10e eeuwse handschriften (zoals die genoteerd staan in het Graduale Triplex, en in de stijl zoals die gehanteerd wordt door de Benedictijner monniken in Vaals (Limburg) ). Hoorbaar is dat vooral in de grotere verschillen in notenwaarden. Verder worden zoveel mogelijk de oorspronkelijke solopassages ook door solisten ingevuld (introïtus-psalmodie, graduale-vers, alleluia-vers, communio-psalmodie).

 

De Schola staat vanaf het begin onder leiding van Heleen Keller, die zich specialiseerde in de semiologie bij zr. Marie Louise Egbers.

 

Sinds september 2010 heeft de schola twee afdelingen, een afdeling Amsterdam en een afdeling Arnhem, en er wordt op beide plaatsen gerepeteerd.

 

 

De Schola is vernoemd naar de H. Catharina van Alexandrë, patrones van de kathedraal van Utrecht; 25 november wordt haar naamdag gevierd. 

 

 

Meezingen

Nieuwe leden zijn van harte welkom!

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een aantal repetities komen bijwonen.

Na een inwerkperiode wordt in principe projectmatig gewerkt (je repeteert voor de uitvoeringen die je meedoet).

Neem voor verdere informatie kontakt op met Heleen Keller:

 

klik hier voor een E-mail.

 

Fresco van Catharina (rond 1500) in de San Stefanokerk in Miglieglia in het kanton Ticino in Zwitserland.

H. Catharina van Alexandrië

Fresco in de San Stefanokerk in Miglieglia in het kanton Ticino in Zwitserland. De fresco is aangebracht tussen 1500 en 1511.

Voor een vergroting: klik op de afbeelding
Home